O mojej kuchni, moich własnych i nabytych przepisach słów kilka... zapraszam!
czwartek, 18 marca 2010
Roladki schabowe z farszem warzywnym
Już niedługo... bo za dwa tygodnie jak co roku zacznie się świąteczna bieganina. Pewnie niejedna z Was robi już listę świątecznych dań, listę zakupów i plan działania:) Ja zaczynam planować i zbierać przepisy właśnie od dziś...

Jedną z moich propozycji na Wielkanocny obiad są Moje roladki z farszem warzywnym. Kupiłam schab i nie bardzo wiedziałam co z nim począć... otworzyłam lodówkę i zaczęłam szperać...Wyjęłam ogórki kiszone, paprykę konserwową i pieczarki. Po chwili gotowy był już pyszny farsz...:) Na prawdę polecam- wyszły wyśmienite, ponad moje oczekiwania:)


Składniki:

1 kg schabu
4 duże pieczarki
4 średniej wielkości ogórki kiszone
1 mały słoik papryki konserwowej
cebula+olej
2 łyżeczki przecieru pom.
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
musztarda
jajko+bułka do panierki

Wykonanie:

Farsz: 
Pieczarki obrać, gotować 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić pokroić drobno
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Ogórki, pieczarki i paprykę pokroić na drobne kawałki (żeby łatwiej można było je zmiksować), dodać zeszkloną cebulę, koncentrat, bułkę tartą. Wszystko razem zmiksować, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Schab pokroić w plastry i ubić. Opruszyć solą, posmarować musztardą. Na plastrach schabu rozsmarować farsz (niezbyt grubo). Plastry zwijać w roladki (można spiąć wykałaczką). Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor
Kiedy wszystkie roladki przybiorą  złocisty kolor podlać je wodą, przykryć garnek/rondel i próżyć 30 min. 
Smacznego:)


Kluski śląskie

Kiedy już znudzą mi się tradycyjne, obiadowe ziemniaki uciekam myślami na południe Polski, skąd wywodzi się nazwa moich ulubionych klusek śląskich. Uwielbia je cała moja rodzina. Podawane z jakimkolwiek sosem, czy skwarkami z boczku smakują obłędnie. Co najważniejsze- nie ma przy nich zbyt dużo roboty, a niektórzy nawet maja radochę z kulania i robienia dziurek:) Robię je według starego przepisu z Kuchni Polskiej.


Składniki:
1 kg ziemniaków
1, 2 jajka
60 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub zemleć przez maszynkę. Do ziemniaków wbić jaja, dodać obie mąki i sól. Stolnicę i ręce opruszyć mąką. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Palcem robić w nich wgłębienie, lekko je spłaszczając. Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody, kiedy wypłyną na powierzchnię-gotować jeszcze 3 min. Odcedzić, polać sosem np. grzybowym, pieczeniowym lub polać tłuszczykiem z cebulką i skwarkami. Podawać z mięsem gulaszowym, pieczenią, lub innym smażonym mięsem.
Smacznego!!! :)
wtorek, 16 marca 2010
Sernik na zimno
Za oknem słoneczko, a ja z utęsknieniem czekam na wiosnę... Zimie mówimy Precz! Moją propozycją na wiosenne niedzielne popołudnia przy kawie jest pyszny Sernik na zimno. Puszysty biszkopt, delikatna masa serkowo- śmietanowa i orzeźwiająca galaretka z dodatkiem owoców. Prosty i szybki w wykonaniu. Pysznie wygląda... a jeszcze pyszniej smakuje...:) Przepis pochodzi ze strony www.mojegotowanie.pl




Składniki
5 serków homogenizowanych waniliowych np. Danio (po 150g)
250ml śmietany (36%)
biszkopt, lub dla leniwych 1 op. okrągłych biszkoptów (180gr)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
2 op. ulubionej galaretki (u mnie truskawkowa)
owoce w kolorze galaretki (u mnie mrożone truskawki)

Przepis na biszkopt:
3 jaja
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
 
*biszkopt upiec w tortownicy o śr. 24cm
* po upieczeniu troszkę go ugnieść, żeby zrobić miejsce dla masy serowej i galaretki:)

Wykonanie:
Upiec biszkopt lub wyłożyć tortownicę biszkoptami. Ugotuj galaretki tak jak w przepisie na opakowaniu (2 szkl. na 1 galaretkę). Zostaw w chłodnym miejscu do stężenia. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody lub mleka, przestudzić, zmiksować z serkami. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, delikatnie połączyć z masą serkową, następnie wylać na biszkopt lub biszkopty. Sernik wstaw do lodówki aby stężał. Na masie serowej ułóż ulubione owoce. Zalej je tężejącą galaretką. Wstaw sernik ponownie do lodówki
 
 
 
czwartek, 11 marca 2010
Krokiety rybne

Pierwsze danie na moim blogu to Krokiety rybne. Takie urozmaicenie zwykłej oklepanej rybki. Z wierzchu pysznie chrupiące, w środku nieziemsko mięciutkie...
Rozpływają się w ustach... Mało brakowało a nie zdążyłabym zrobić zdjęcia;)
Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska. Jako dodatek do krokietów dałam surówkę z białej kapusty i ziemniaki z sosem koperkowym.


 Składniki:

500 gr. ryby np. pangi, mintaja (ok.3,4 filety)
100 gr. pieczarek
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
1 łyżka masła
bułka tart
sól, pieprz
przyprawa do ryb (może być choć niekoniecznie)
mąka, bułka tarta, jajko- do panierki

Wykonanie:

Rybę gotować 2-3 minuty od zagotowania. Odcedzić wywar. Odcedzoną już rybkę zemleć, posiekać lub rozetrzeć w moździerzu-jak kto woli! Pieczarki obrać, gotować ok. 5 minut od zagotowania, następnie drobno je posiekac. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać z masą rybną. Żółtka utrzeć z masłem, dodać do masy rybnej, nastepnie ubić pianę z białek, połączyć delikatnie z masą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ja dałam też przyprawę do ryb. Na końcu wsypać bułkę tartą (tyle żeby masa nie była zbyt rzadka) ok.3 łyżek. Z gotowej masy uformować podłużne (lekko spłaszczone) krokieciki(2/6cm). Z tej porcji wyszło mi 12 sztuk.
Krokiety maczać w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju.




Życzę smacznego:)
17:04, ewusialala , Na obiad
Link Komentarze (1) »
Mój pierwszy wpis do bloga...
Przyszedł czas na pierwszy wpis... chociaz pisać nie lubię i nie jest to moja mocną stroną, postaram sie:) Pomyślicie pewnie, że skoro nie lubię pisac to co ja tu robię?
Hmm... sama nie wiem:) Zaczęło sie od przeglądania stron i blogów kulinarnych.
Z czasem przesiadywanie w przepisach stało się moim słodkim uzależnieniem,
a pomysł na założenie bloga siedział w mojej głowie od dawna...
W końcu dziś przyszedł czas...no i jest:)
takamojakuchenka.blox.pl
Zapraszam!
E.
16:05, ewusialala
Link Komentarze (2) »